Logo tasarımı şirketlerin kimliğini yansıtan en önemli görsel öğedir. Bu bakımdan logo bir şirketin vizyonu açısından oldukça önem taşımaktadır. Günümüzde şirketlerin sayısının her geçen gün artması logo tasarımına verilen önemin de artmasına neden olmuştur. Çünkü modern şirketler artık misyon kadar vizyonun yani dış görünümün de önemli olduğunu fark etmişlerdir. Bu nedenle görsellik bakımından en iyisini isteyen şirketler öncelikli olarak logo tasarımı üzerine yoğunlaşmışlardır.
Şirketlerin imzası olarak tanımlanabilecek logo şirket kimliğini üstlenmesi açısından başlangıç düzeyle yapılması ve tasarlatılması gereken bir semboldür. Çünkü şirketin yaptığı her iş bundan sonda o logo ile anılacaktır. İşte bu nedenledir ki ne kadar iyi bir logonuz varsa o kadar da iyi bir imaj ve görüntünüz var demektir.
Bu kadar önemli bir görevi olan logolar için günümüzde birçok şirket vardır. Bu şirketler müşteri ihtiyaçlarına ve şirketlerin amaçlarına uygun logolar hazırlamaktadırlar. Gelişen bilgisayar teknolojisinin getirdiği grafik tasarımı ile artık günümüzde çok daha görsel logolar tasarlamak mümkündür. Kaldı ki küçük çaplı web sitelerinin bile oldukça görsel logoları mevcuttur.
İşte siz de bir şirket olarak bu önemli öğeden feragat etmeyiniz ve bir an önce kurumsal logonuzu tasarlatınız. Unutmayınız ki artık günümüzde görünüm gittikçe önem kazanmaktadır.
Logo Tasarımı Nasıl Olmalıdır?
Günümüzde birçok logo firması vardır. Ancak bu firmalar yeterli tecrübeye sahip olmadıklarından ötürü logo tasarımı konusunda yetersiz kalmaktadır. Şirketlerin ya da sitelerin ihtiyaçlarını tam analiz edemedikleri için yeterli özelliklerde logo tasarlamakta zorlanmaktadırlar. Bir logo tasarlanırken öncelikle şirketin misyonu gözetilmelidir. Yani “firma ne iş yapıyor?” bu iyice anlaşılmalıdır. Bu doğrultu da logoda kullanılacak öğeler belirlenmelidir. Amaç Dizayn firmanızı ve kurumsal kimliğinizi önemser ve buna göre size hizmet sunar.
Örneğin dondurma işi yapan bir firmaya dondurma ile ilgili görseller konulmalıdır. Bunlar: çocuk, dondurma topları, külah gibi öğeler olabilir. Ancak dondurma firmasının logosunda araba, inşaat, kapı gibi simgeleri kullanmak abes olacaktır. Bu nedenle çalışacağınız logo firmalarının referanslarını iyi incelemeli ve görüşmelerde analizlerine dikkat etmelisiniz. Aksi taktirde sizi hiçbir şekilde temsil etmeyen logolarla karşı karşıya kalabilirsiniz.
Direk misyonu yansıtan simgeleri kullanmak da her zaman iyi olmayabilir. Bunun yanında direk misyonu yansıtan değil de andıran simgelerde kullanılabilir. Örneğin Cumhuriyet Halk Partisinin amblemine baktığımızda 6 okun her birinin bir inkılabı temsil ettiğini görüyoruz. Bu da partinin dinamikleri hakkında bize bilgi veriyor. İşte logolar bu tip olmalı ve birisine logonuzdan bahsederken gerekli açıklamaları yapabilmelisiniz.
Logo Nedir?
Gelişen tasarım teknolojileri ile kavramlar artık birbirine girmeye başlamıştır. Öyle ki bir çok sitede logo adı altında sunulan bannerler, ikon setlerini görmeye başladık. Logonun ne olduğunu anlamak için öncelikle benzer terimlerin anlamını bilmemizde fayda var.
Bennerler yani reklam panoları sitelerde bir ürünü, siteyi, içeriği vb. öğeleri tanıtmak için konulmuş görsellerdir. Reklamcılık sektöründe kullanılan bannerler renkli yapılarıyla dikkat çekerler ve tıklama oranlarını arttırırlar. Cover banner, Leaderboard banner, Tower banner, Micro banner, Pop Up banner, Sticky-Ad banner gibi çeşitli ölçülerde ve boyutlarda türleri bulunur.
İkon setleri ise simgeler ya da estetik görünümü olan semboller olarak tanımlanabilir. Bunlar genelde objelerin sembolleridir. Logolarda obje olarak kullanılabilirler ve eklendikleri içeriklere görsellik katarlar. Genel de ücretsiz dağıtılsa da ücretli ve telif hakkı içerenler vardır.
İşte bu iki kavram genellikle logoyla karıştırılmaktadır. Ancak ikisi de logodan tamamen farklıdır ikonlar logo içerisinde sadece bir obje olarak kullanılabilirler; ama bannerlerin logolarla hiçbir bağı yoktur. Bir çok deneyimsiz genç hazırladıkları bannerleri logo adıyla yayınlamaktadırlar. Bu ise logo adının ve özelliklerinin yozlaşmasına neden olmaktadır. Çünkü logolar sadece bannerler gibi bir ürüne odaklanıp onu tanıtmazlar, aksine geneli kapsayıp imza görünümü alırlar.