Bilindiği gibi, 2014 yılı cirosu 5 milyon TL’nin üzerinde olan e-ticaret sitelerine; 2015 yılı sonuna kadar, hem e-arşiv hem de e-fatura uygulamalarına geçme zorunluluğu getirildi. Fakat kanuni olarak bu zorunluluğu yerine getirme yükümlülüğü olmayan e-ticaret siteleri de; sağladığı avantajlardan yararlanabilmek için, e-arşiv ve e-fatura uygulamalarını tercih edebilir.
E-ticaret şirketleri açısından; kağıt fatura yerine e-fatura oluşturma olanağı sunması nedeniyle, e-arşiv uygulaması son derece önemli. Bu anlamda e-arşiv uygulaması e-ticaret girişimlerine; daha düşük maliyetli hizmet, güvenli alışveriş ortamı ve hız sağlıyor. Ayrıca e-arşiv ve e-fatura uygulaması sayesinde e-ticaret şirketleri, kestikleri her faturanın kağıt kopyasını 10 yıl süresince saklamak zorunda kalmıyor.
IdeaSoft olarak e-ticarette e-faturalama zorunluluğunu, önemli yönleriyle sizler için inceledik…
E-fatura uygulamasının yararları ve sunduğu kolaylıklar
E-fatura uygulamasının; müşterilere, şirketlere ve devlete ne gibi yararları olduğuna ve onlara sağladığı önemli kolaylıklara kısaca bir göz atalım…
- E-fatura uygulamasıyla müşteriler, internet alışverişlerine ait faturalarını daha güvenli bir yöntemle elde edebilir. Böylece, sahte fatura kesmenin ve bu konudaki mağduriyetlerin de önüne geçilmiş olunur.
- E-ticaret şirketlerinin, düzenledikleri e-faturaları 10 yıl süre ile kağıt ortamında saklamak zorunda olmamaları, şirketler için önemli ölçüde maliyet avantajı sağlar.
- E-fatura uygulamasının hayata geçirilmesiyle; online alışveriş işlemlerinin takibi yapılabileceği için, vergi kaçırma önlenebilir. Bu sayede, devlet vergi tahsilatında bir verimlilik sağlayabilir.
-Müşteriler, alışverişlerinin ardından isterlerse; faturalarının e-posta adreslerine gönderilmesini talep edebilir. Çünkü e-faturalar; hem müşteriler hem de e-ticaret siteleri için, kanuni anlamda geçerli belgeler olarak kabul edilir.
E-faturalamada önemli usuller
E-fatura oluşturmanın, uyulması gereken bazı önemli usulleri bulunuyor. Önce bunları özetleyelim…
- E-faturalamayla birlikte vergi yükümlülüğü olmayan müşterilere, ürün teslim edilirken; fatura elektronik ortamda iletiliyorsa, faturanın bir kağıt kopyası da verilmek zorunda. Bu durumda kopyaya; “Bu fatura, elektronik ortamda düzenlenmiştir. Fatura yerine geçmez.” ifadesinin yazılması, satıcı veya yetkilisi tarafından imzalanması gerekiyor. Fakat bu olanaklardan, ancak fatura ürün teslimi anında düzenlenirse yararlanılabiliniyor.
- Fatura, teknik nedenlerle satış anında oluşturulamıyorsa; en fazla 24 saat içerisinde oluşturulmak zorunda.
- Müşteriler ürünü geri vermek istediklerinde, elektronik ortamda kendilerine iletilen faturanın çıktısını alıp iade ile ilgili bölümü doldurarak; ürün ile birlikte satıcıya geri göndermekle yükümlü.
- Ayrıca fatura üzerinde; “Bu satış internet üzerinden yapılmıştır” ifadesine mutlaka yer verilmesi gerekiyor.
E-faturalarda yer alması zorunlu olan bilgiler
E-arşiv kapsamında, internet üzerinden ürün veya hizmet satışında düzenlenen faturalarda aşağıdaki bilgilerin yer alması zorunlu.
- Satış yapılan ürünün veya hizmetin, gönderildiği ya da verildiği tarih
- Satışın yapılan e-ticaret sitesinin adresi
- Ödeme tarihi
- Ödeme biçimi
- Gönderiyi taşıyana ait VKN/TCKN bilgisi
Ayrıca, e-ticaret cayma hakkı kapsamında faturalarda yer alan iade bölümünde; ürünü geri verenin adı soyadı, adresi ve imzası, geri verilen ürünün cinsi, miktarı, birim fiyatı ve tutarı gibi bilgilerin de yer alması gerekiyor.
Paylaştığımız ipuçlarından yola çıkarak, siz de e-faturalama zorunluluğu konusunda gerekli bilgileri edinebilir ve e-fatura uygulamasının sunduğu kolaylıklardan yararlanabilirsiniz. IdeaSoft, e-ticarette satışlarınızı ve kârlılığınızı artıracak her konuda size özel ve akıllı çözümleriyle her zaman yanınızda. Gelin siz de demo hesabınızı oluşturun ve IdeaSoft ile kazanmaya hemen başlayın…