“E-ticaret sitesi veya online satış sitesi nasıl kurulur?” Bu soru, düşük başlangıç maliyetleri, geniş bir poatsniyel müşteri kitlesine ulaşma gibi pek çok avantaj sunan e-ticaret dünyasına girmek isteyen birçok girişimcinin cevap aradığı sorular listesinde ilk sıralarda yer alıyor.
E-ticaretin sağladığı faydalar nedeniyle markaların hemen hepsinin iş süreçlerini dijital platforma taşıdığını ve çok yüksek satış rakamları elde etmeyi başardığını düşünürsek, bu soruya cevap arıyor olmanız girişimcilik anlamında, son derece doğru bir adım attığınızı gösteriyor.
Eğer siz de e-ticaret yapmak istiyorsanız ancak online satış sitesi nasıl kurulur bilmiyorsanız, IdeaSoft gibi profesyonel bir iş ortağı ile çalışabilirsiniz. Çünkü “online satış sitesi nasıl kurulur, bu sitenin sürekliliği nasıl sağlanır, satışlar nasıl artırılır” gibi sorulara cevap bulmak uzmanlık gerektiriyor.
Biz de IdeaSoft olarak sizler için “online satış sitesi nasıl kurulur?”, sorusunu adım adım inceledik…
Ürün ve iş geliştirme süreci
E-ticaret işiniz için atmanız gereken ilk adım; ürün ve iş geliştirme süreci olabilir. Bu süreç içerisinde sanal mağazanızla hangi sektöre gireceğiniz ve ne tür ürünler satacağınızla ilgili kararı vererek, genel olarak mağazanızın işleyişine dair bir zemin oluşturabilirsiniz. Gelin bu sürece kısa göz atalım…
1.Uzmanlık alanını belirleme
Online satış sitesi aracılığıyla müşterilerinize neler sunabileceğinizi, hangi ürün ve hizmetlerle onlara yarar sağlayabileceğinizi belirlemeniz bu süreçteki önceliğiniz olabilir. Bunu belirlerken, ürünlerin nasıl tedarik edileceğine karar vermek gerekiyor. Bu anlamda ürünlerinizi başka bir firma tarafından tedarik edebilir ya da tamamen kendiniz veya ekibinizle de üretebilirsiniz. Bu noktada, sunacağınız ürün ve hizmetler, sizin online satış için sektörünüzü belirlemenize de yardımcı olabilir.
2. Hedeflerinizi ve iş planınızı oluşturun
“Bir e-ticaret sitesi nasıl yapılır?” diye düşündüğünüz zaman, öncelikle akla işin teknik ve dijital kısmı gelse de fiziksel mağazanızda olduğu gibi satış hedefleri ve iş planına da ihtiyacınız var. Bu anlamda kendinize hedefler koymanız ve işe küçük hedeflerle başlamanız, bu hedeflere ulaştıkça çıtayı yükseltmenize de yardımcı olur.
Bununla beraber hazırladığınız iş planıyla; vergiler, birlikte çalışacağınız ekibin ücreti ve sigorta masraflarını gibi konuları değerlendirip, kendinize bir maliyet de çıkarabilirsiniz.
Online mağaza oluşturma süreci
Ürün, sektör, iş planı ve hedeflerin ardından e-ticaretin teknik boyutuna geçmenizin vakti geldi. Online satış sitesi nasıl kurulur sorusunun belki de asıl cevapları burada yatıyor. Ticaret hayatını seviyor ancak işin teknik kısmından dolayı e-ticarete atılamıyorsanız, sanal mağazanız için gerekli olan teknik donanım ve içeriğe gelin birlikte göz gezdirelim…
1.Domain ve hosting
E-ticaret sitenizin fiziksel olarak var olabilmesi için sitenizi kurmanız bunun için de domain (alan adı) ve hosting (barındırma) hizmeti almanız gerekiyor. Alacağınız domain, insanların aklında kalabilecek, kolaylıkla yazabilecekleri ve aynı zamanda sizin marka isminiz olacak bir alan adı olması gerekiyor. Bu sayede, markanızın bilinirliğini artırabilir, ziyaretçi sayınızı yükseltebilirsiniz.
Hosting alanı ise, sanal mağazanızda yer alacak görseller, içerikler ve bağlantıların, kısacası domain’inizin altında açılacak tüm sayfalarda yer vereceğiniz her şeyin depolandığı bir alan olarak ifade edilebilir. Sanal mağazanızda yer verdiğiniz içeriği depolayacak bir sunucu ile ziyaretçilerinizin ulaşmak istediği tüm ürün ve içerikleri onların beğenisine sunabilirsiniz. Dolayısıyla, online mağazanızı oluşturma sürecinde domain ve hosting çalışması ilk sırada yer alıyor.
2.Sanal mağazanızın tasarımı
Satışını yapacağınız ürün ya da hizmetlerin en güzel şekilde görünmesini sağlayacak, müşterilerinizin kategorilere kolay ulaşabileceği ve alışverişi kolaylaştıran bir sanal mağaza tasarımı da satışlarınızı önemli ölçüde etkileyebilecek bir detay. Sade, gözü yormayan, aynı zamanda hedef kitlenizin beğenisine hitap edebilecek e-ticaret temaları ile alışverişi kolay olduğu kadar keyifli hale de getirebilirsiniz.
3. Ödeme seçenekleri
Hedef kitlenizin alışverişi kolaylıkla tamamlayabilmesi için, sanal mağazanızda farklı ödeme seçeneklerine yer vermeniz de önem taşıyor. Bu anlamda müşterilere; farklı kredi kartılarına uygun ödeme seçenekleri, havale, EFT, kargo ile kapıda ödeme, iPara, PayU, Iyzico gibi farklı alternatifler sunmak müşteri memnuniyeti ve kusursuz hizmet sunmak açısından son derece önemli.